Litho / Pentekeningen

Wij beschikken over een mooie collectie litho’s en pentekeningen.

Pentekeningen met prachtige nostalgische dorps beelden van Hilversum.

Geschiedenis van de Lithografie

Lithografie is een grafische techniek. De uitvinder van de lithografie is Alois Senefelder. Geboren op 6 november te Praag. Senefelder kwam na veel experimenten en mislukkingen op de gedachten zijn werk in een waslaag, die op een koperen plaat gegoten was, te schrijven en het beeld later diep te etsen.

Om in de waslaag gemaakte fouten te herstellen, gebruikte hij een inktsoort samengesteld uit was, zeep en vet opgelost in water.

Deze inkt bleek zuurbestendig, wat van groot belang voor de uitvinding van de lithografie blijkt te zijn geweest.

De koperen plaat beviel niet in het gebruik, door zijn vele bewerkingen. Ter vervanging probeerde Senefelder de Solenhofense kalksteen. Deze steensoorten, die in Beieren gevonden wordt, diende in deze streek bijna uitsluitend als vloerbedekking.

De lithografische steen wordt ook in Oostenrijk, Italië en Noord-Amerika gevonden.  De vette, tegen zuur bestendige inkt liet zich zeer goed op de steen verwerken. Een ets met salpeterzuur maakte de niet betekende delen van de steen lager dan de betekende delen en de hoogdrukvorm was geboren.

Na een jaar van experimenteren bemerkte hij  dat het lager etsen van het niet bewerkte deel overbodig was. Het etsen maakt deze delen vetafstotend en wateraantrekkend. Bij het ininkten nemen ze dus geen inkt aan. Hierdoor bleek het drukken van een vlakke drukvorm mogelijk. Deze uitvinding deed Senefelder in 1796. Hij heeft zijn uitvinding op grote schaal in toepassing zien brengen. Februari 1837 stierf hij in München.

Wij staan voor

  • passie
  • ambacht
  • de beste kwaliteit
  • uitstekende service
  • goede klantbeleving
  • eerlijke prijs

Tevreden klanten